MEUBELS in opdracht

Toen ik in mei 2001 voor mezelf begon als parttime meubelmaker, had ik een heel eigen idee over hoe een meubelstuk tot stand moest komen. De zuinigheid van mijn opvoeding, tegenwoordig duurzaamheid genaamd, heeft geleid tot een verzameling meubelstukken van de straat en bruikbare onderdelen uit containers. Ik beheers niet de oeroude en specifieke meubelmakers technieken maar heb wel een autodidactische manier van maken van meubels. 

Van design krijg ik het koud; voor goede meubelstukken loop ik warm. Niet beïnvloed door mode en trends (en de reacties hierop) van de internationale meubelbeurzen, zijn mijn meubels van geen stijl. Het uiteindelijke meubelstuk is voor mij niet een proces van eindeloos ontwerpen, zorgvuldig inkopen en precies maken; eerder een proces van uitzoeken, combineren en assembleren waarbij elk benodigde techniek wordt ingezet. Dit proces kan zo snel gaan dat ik ’s-morgens uit mijn verzameling, onderdelen haal die ik ’s-middags samenstel en ’s-avonds aflak om het de volgende morgen in mijn etalage te koop aan te bieden. 

Dat een meubelstuk herkenbaar en bruikbaar moet zijn is voor mij van wezenlijk belang. Ook ik moet in opdracht werken om uiteindelijk mijn vrije werkstukken te kunnen maken. Al deze vrije werken zijn unieke meubelstukken, krijgen een verhaal en hebben al geschiedenis zonder dat ze ooit nog gebruikt zijn. De namen geven zoveel mogelijk de identiteit van het meubelstuk weer; Kast-voor-linkshandigen, De Rolkist, Hout-voor-in-de-open-haard, Drij-tafel, De Glas-in-lood-in-mdf-kast, De Bastkast, Quatre-mains. 

Soms en onverwacht, tijdens het werk of zomaar, komen er ideeen. Hier experimenteer ik mee en komen vaak later terug als meubelstuk of onderdeel van een interieur.

Quick-Design®:
Quick-Design® is inmiddels een vertrouwd handelsmerk geworden en zijn items die ‘ontstaan’ zijn in Atelier Rob Vreeswijk door assemblage van onderdelen en ideeën; anders dan het woord aangeeft, komt er bijna geen ontwerpstrategie aan te pas. Door deze werkwijze zijn de items uniek en betaalbaar en dus voor iedereen bereikbaar. Enig punt is; je moet er snel bijzijn want er bestaat maar 1 uniek exemplaar. Een aantal van deze items zijn te vinden op de website www.robvreeswijk.nl en op onverwachte momenten in de De-20-Dagen-Galerie.

Terugkoop-garantie: 
De meubelstukken die gemaakt zijn van massief hout of onderdelen worden na ‘beëindiging’ van het meubelstuk door Atelier Rob Vreeswijk teruggekocht. De kwaliteit, de afmetingen en de houtsoort bepalen de terugkoopwaarde.

FSC-keurmerk: Ik koop, indien beschikbaar, massief hout en plaatmateriaal in met het keurmerk FSC. De Forest Stewardship Council (Raad voor Goed Bosbeheer), is een internationale organisatie die verantwoord bosbeheer stimuleert. FSC stelt wereldwijde standaarden voor bosbeheer op, met daaraan gekoppeld een keurmerk. Voor een uitgebreidere omschrijving kunt u op www.fsc.nl kijken.

Meubel-oliën: De meubel-oliën die ik gebruik komen van Aquamarijn. Een fabrikant die milieuvriendelijke produkten maakt die ook technisch en esthetisch aan de hoogste eisen voldoen. Zie voor uitgebreide produktomschrijving www.aquamarijn.com

P.U.-lak: De Poly Urethaan lak die ik gebruik is een watergedragen lak op basis van een polyurethaan-dispersie. De lak is vrijwel reukloos en redelijk milieuvriendelijk. De doorgeharde laag is zeer slijt- en stootvast, niet vergelend, blijvend elastisch en bestand tegen de gebruikelijke huishoudchemicaliën. Verkrijgbaar in zijdeglans en mat, transparant of op kleur gebracht.

V.L.-massief: Dit is een plaat gemaakt van massief houten stroken die onderling met elkaar gevingerlast en gelamineerd zijn zonder vaste structuur of regelmaat. Voor het fabrieksmatig verlijmen van deze houten stroken wordt een watervaste lijm gebruikt. Door het gebruik van kleine stroken worden slechte stukken in het massieve hout vermeden, het hout optimaal benut en spanningen voorkomen die scheurvorming en kromtrekken kunnen veroorzaken.

Oud hout: Massief hout van meubels, planken of dergelijke wat op straat ligt, weggegooid of aangeboden wordt, bewaar ik in mijn atelier. Altijd is dit hout spanningsloos en eenvoudiger om mee te werken dan nieuw van de houthandel. Voor opdrachten waar dit hout toepasbaar kan zijn, zaag, schaaf en schuur dit oude hout op maat en wordt weer als 'nieuw' en verwerk het in de nieuwe meubelstukken. Duurzamer kan haast niet.

Hieronder een overzicht van mijn meubels in opdracht.

Een Wastafelmeubel zonder kast  

Een Wastafelmeubel met kast  
 

De 3 in 1 Kast  

De Buitenmeubels 
 klik voor meer informatie

Een Garderobemeubel 
 klik voor meer informatie

Twee badkamermeubels  klik voor meer informatie

Een Kastengalerij  klik voor meer informatie

Twee vergadertafels  klik voor meer informatie

Een Kast-en-suite 
 klik voor meer informatie

De Buitentafel  klik voor meer informatie

 De Coulissetafel  klik voor meer informatie

Het Receptiemeubel  klik voor meer informatie

De Ovale tafel  klik voor meer informatie

De Verrijdbare Aanlegtafel  klik voor meer informatie

De Spiegellijst  klik voor meer informatie

De Nog Grotere Vergadertafel  klik voor meer informatie

De Keukeneilanden  klik voor meer informatie

De Zigzagkast  klik voor meer informatie

De Notenhouten Bijtafel  klik voor meer informatie

De Keukendressoir  klik voor meer informatie

De Driehoektafel  klik voor meer informatie

De Stalen Bamboetafel  klik voor meer informatie

De Beukenkeukenwerkbank  klik voor meer informatie

De Butsudan  klikvoor meer informatie

De Bibliotheekkast  klik voor meer informatie

De Architectenbar  klik voor meer informatie

De Kroonluchter  klik voor meer informatie

De Grote Vergadertafel  klik voor meer informatie

Het Grote Tafelblad  klik voor meer informatie

Een Spuitafzuigcabine  klik voor meer informatie

De 3712 cd-tjes Kast  klik voor meer informatie

De Opzetkast  klik voor meer informatie